12/6/13

ΕΡΤ Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ



Δεν κατάλαβα.
Όλοι λένε ότι η ΕΡΤ ήταν ένας κακοδιαχειρισμένος οργανισμός.
ΟΚ .
Δηλαδή οι άλλοι οργανισμοί της ενημέρωσης έχουν καλή διαχείριση;
Δεν χρωστάνε στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία της Μιχαλούς;
Δεν δανείζονται με κρατικές παρεμβάσεις;
Και όταν γράψουν ζημίες στις τράπεζες και το ασφαλιστικό ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;
Καταργώντας την ΕΡΤ τι θα φτιάξει διαφορετικό;
Γιατί αν μιμηθεί τον ιδιωτικό τομέα (που δεν έχει τους κακούς συνδικαλιστές) άστα να πάνε.

Σαν πολύ παραμύθι δεν έχει πέσει.

Και κάτι ακόμα
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κρατική ΕΡΤ χρηματοδοτείται από τους πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ άρα πρέπει να υπάρχει η βέλτιστη διαχείριση.
ΟΚ
Δηλαδή η ιδιωτική τηλεόραση είναι δωρεάν;
Οι εργαζόμενοι αμείβονται από την τσέπη των καλονάρχων;
Μήπως τα έσοδα προέρχονται από κρατική διαφήμιση και διαφημιζόμενα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες τα οποία φυσικά πάλι εμείς πληρώνουμε;
Όλοι θα ξέρεται τη τεράστια διαφορά της τιμής στα διαφημιζόμενα προϊόντα σε σχέση με τα μη διαφημιζόμενα.
Εκεί γιατί ανεχόμαστε τέτοια διαχείριση που αν δεν υπήρχε πολιτική βούληση κανονικά θα έπρεπε να είχαν κλείσει όλα.

Και κάτι ακόμα που δεν μπορώ να το ξεπεράσω.
Απέναντι στα τουρκικά σήριαλ η κρατική τηλεόραση είχε να επιδείξει:
Ανιχνεύσεις
Εξάντας
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα
Το Κουτί της Πανδώρας
Αληθινά Σενάρια
Ριμέϊκ
Έτσι Βλέπω τον Κόσμο
Animated Φιλόσοφοι
Η Εποχή των Εικόνων
Του Νερού τα Παραμύθια
Μένουμε Ελλάδα
Λαβύρινθος
Ανταποκριτές
Ευρώπη των 27
Balκan Express
Η Μηχανή του Χρόνου
Σαν Σήμερα τον 20ο Αιώνα
Στα άκρα.

Και άλλα που δεν θυμάμαι τώρα.

Και για να είμαστε λογικοί, κανένας δεν αντιτίθεται στον εξορθολογισμός οποιοδήποτε δημόσιου οργανισμού. Η λογική του ξεπουλήματος ή της καταστροφής είναι που με πειράζει.
Πάντως στη προκειμένη περίπτωση, η μέθοδος και το timing που επελέγη από την κυβέρνηση για τη «εξυγίανση» του μέσου, είναι φανερό ότι αλλού στοχεύει (βλέπε ΔΕΠΑ για να μη ξεχνιόμαστε). 

Η ΕΡΤ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας ξεκινήσω με τις συμφωνίες
1 Η Δημόσια Τηλεόραση για τα δικά μου τα γούστα τουλάχιστον δεν έχει καθόλου άσχημο πρόγραμμα. Αν τυχόν έχει περιορισμένη τηλεθέαση αυτό λίγα πράγματα λέει για την ποιότητα του και σε τελευταία ανάλυση η φιλοδοξία που υπάρχει δεν είναι η νέα ΕΡΤ να σπάσει τα μηχανάκια της AGB
2 H λειτουργία του Δημοσίου (περιλαμβανομένης και της ΕΡΤ) πρέπει να εξορθολογισθεί.
3 Οι ιδιωτικές τηλεοράσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση Αν δεν μπορούν να σταθούν στην αγορά να κλείσουν
Και οι διαφωνίες
1 Τα ιδιωτικά κανάλια είναι επιχειρήσεις Βγάζουν και πρέπει να βγάζουν λεφτά από διαφημίσεις που φυσικά επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Και η ΕΡΤ έχει διαφημίσεις, και οι εφημερίδες, και τα περιοδικά και στους δρόμους υπάρχουν διαφημιστικές πινακίδες και το περιτύλιγμα του προιόντος την διαφήμιση εξυπηρετεί, το ίδιο και η εξωτερική εμφάνιση ενός μαγαζιού. Τι να τα κάνουμε όλα αυτά ; Να τα απαγορεύσουμε;
2 Κανείς δεν μιλάει για ξεπούλημα ή καταστροφή της ΕΡΤ. Αναστολή λειτουργίας της και επαναλειτουργία της σε πιο νοικοκυρεμένη βάση.
3 Η μέθοδος με ξενίζει και μένα. Αλλά α) Οι όποιες βήμα-βήμα προσπάθειες έγιναν και στην ΕΡΤ και στο Δημόσιο γενικώτερα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση στην οποία συμμετέχουν και οι κ Ρουπακιώτης Μανιτάκης που υποτίθεται είναι συγκυβέρνηση β) Ο αποπρσανατολισμός από την αποτυχία της ΔΕΠΑ δεν μου φαίνεται λογικό σενάριο. Το μπάχαλο που δημιουργήθηκε και η ενδοκυβερνητική κρίση λόγω ΕΡΤ ενέχουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από μια ιδιωτικοποίηση που δεν έγινε γ)Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις αλλά αν θεωρήσεις τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ "Ιφιγένειες" σκέψου μήπως μέχρι χθες ήταν οι "Αγαμέμνονες" (που για χάρη τους θυσιάζοταν χιλιάδες ανώνυμοι εργαζόμενοι/Ιφιγένειες του ιδιωτικού τομέα)

Dyer είπε...

Φίλε firiki2010 κατ΄ αρχήν χαίρομαι για την άποψή σου, ότι το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ήταν ικανοποιητικό. Οι μετρήσεις τηλεθέασης αφορούν βέβαια την οικονομική βιωσιμότητα ενός μέσου δεν έχουν όμως να προσφέρουν τίποτα στη ποιότητα και τον πολιτισμό. Πολλές φορές μάλιστα επιδοτούσαν ότι ποιο χυδαίο αρκεί να κερδίσουν την τηλεθέαση του περίεργου (για να μη πω τίποτα χειρότερο). Δυστυχώς όλα τα κακά λειτούργησαν συσσωρευτικά και το κακό θέαμα έγινε κατάσταση. Η δημόσια τηλεόραση λόγω της οικονομικής αυτονομίας κράτησε ένα ποιοτικό επίπεδο και δεν μας τιμά σαν λαό το ότι δεν είχε τηλεθέαση.
Για τις διαφωνίες:
1. Όχι δεν έχω καμία ένσταση για το πώς βγάζουν λεφτά τα ιδιωτικά μέσα όταν είναι σύννομα. Απλά τόνισα το γεγονός ότι και τα ιδιωτικά μέσα, με κάποιο τρόπο διαφορετικό, εμείς τα πληρώνουμε, δεν υπάρχει το δημόσιο μέσο που το πληρώνουμε και το ιδιωτικό το οποίο είναι δωρεάν. Δωρεάν δεν υπάρχει και η διαχείριση που έχουν κάνει οι ιδιώτες καναλάρχες είναι ζημιογόνες αν δεν είναι κάποιες για τον εισαγγελέα. Κανένας όμως δεν ασχολείται με την κακοδιαχείριση στα ιδιωτικά μέσα (πλην ίσως των εργαζόμενων) επειδή υπάρχει η αίσθηση ότι είναι ένα προϊόν δωρεάν.
2. Για το τι θα υπάρχει στη θέση της ΕΡΤ όταν επαναλειτουργήσει ας είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί. Το γκρέμισμα είναι εύκολο, το χτίσιμο πολύ δύσκολο, γιατί δεν επέλεξαν την ανακαίνιση;
3. Κατ αρχήν δεν διαφωνούμε και εμένα με ξενίζει η μέθοδος και το timing. Και επειδή δεν τους θεωρώ ηλιθίους προσπάθησα να κάνω μερικούς λογικούς συνειρμού (ΔΕΠΑ, χρηματιστήριο ίσως και ΔΕΣΦΑ). Δεν είναι λογικό να ξεκινάς πόλεμο με τους δημοσιογράφους αν μπορείς να τον αποφύγεις. Ίσως βέβαια δεν φαντάσθηκαν τέτοια εξέλιξη και πίστεψαν ότι μια δυναμική στάση του Σαμαρά θα αποπροσανατολίσει στιγμιαία και μετά όλα καλά. Σε κάθε περίπτωση πάντως πιστεύω ότι η ΕΡΤ χρησιμοποιήθηκε και γι΄ αυτό οι εργαζόμενοι είναι οι «Ιφιγένειες». Ο τρόπος επίσης που επελέγη για τη «εξυγίανση» εντείνει την ενδοκυβερνητική ρήξη. Δεν γνωρίζω τι είχε συζητηθεί όμως δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπήρχε συγκατάθεση των εταίρων, όπως και ότι δεν μπορούσαν να βρουν άλλους 2600 για να απολύσουν.

Dyer είπε...

Ο υπέροχος Τέκι έγραψε πάλι.
http://www.techiechan.com/?p=1996