15/5/11

Dancing With The ΣΑΜ

Διαβάζοντας τα 7 βήματα του ΣΑΜαρά στο Ζάππειο 2 θυμήθηκα πάλι τις παλιές καλές (προμνημονιακές) εποχές της «ανάπτυξης». Τότε που η οικοδομή, με τα δανεικά από τις τράπεζες, άνθιζε και …. φούσκωνε, τότε που η αλόγιστη κατανάλωση κτυπούσε κόκκινο (οι μισοί έλληνες κυκλοφορούσαν με τα βενζινοβόρα τζιπ), τότε που κάθε πανάκριβο εισαγόμενο επώνυμο ήταν για τον μέσο ανώνυμο.
Τα τρία από τα επτά βήματα αποσκοπούν στο να ενεργοποιηθεί πάλι η οικοδομή με κάθε τρόπο. Δεν λέω, θεμιτό είναι να προσπαθεί κάποιος για ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, και δουλειές φέρνει και τζίρος γίνεται και έσοδα στο κράτος αλλα όλα αυτά ουσιαστική ανάπτυξη δεν προσφέρουν. Δεν παράγει πλούτο η δημιουργία παγίων, είναι η κατάληξη του πλούτου από άλλες πήγες και έτσι όπως λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ήταν η υποθήκη μιας ζωής! Μπορεί η διαδικασία να μοιάζει αναπτυξιακή όμως είναι; Από τη φούσκα της οικοδομής στις ΗΠΑ ξέσπασε η παγκόσμια κρίση και σ΄ αυτή οφείλεται ο σοβαρός κλονισμός της Ισπανίας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ζήσει ακόμα την απαξίωση της οικοδομής επειδή οι εργολάβοι, τα χρόνια που πέρασαν συσσώρευσαν τεράστιο πλούτο, και κρατούν ακόμα τις τιμές, οι τράπεζες όμως που δάνεισαν νιώθουν τον κίνδυνο που έρχεται γιαυτό έχουν κόψει τις στεγαστικές χρηματοδοτήσεις .
Τα αλλα βήματα που προτείνει ο ΣΑΜ έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ρευστότητα στην αγορά με παροχές και φοροελαφρύνσεις. Πάλι σαν αρχή στη σωστή κατεύθυνση είναι. Όμως προτείνει μια ρευστότητα χωρίς στόχους και αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Δηλαδή τι μας ενδιαφέρει; να αυξηθούν οι τζίροι για να έχουμε έσοδα από το ΦΠΑ. Αυτό μας αρκεί; Αν ο τζίρος που θα γίνει θα βασίζεται μόνο στο εμπόριο και την κατανάλωση χωρίς παραγωγική βάση αυτό δεν μας ενοχλεί; Όταν επαγγέλλεσαι 15% φορολογία για τις επιχειρήσεις οριζόντια δεν σκέφτεσαι ποιες ωφελούνται κυρίως; Υπάρχει πρόβλημα με τη φορολογία στις πολυεθνικές του λιανεμπορίου στη χώρα μας και πρέπει να τις ελαφρύνουμε όσο θα ελαφρύνουμε τις μικρομεσαίες παραγωγικές ή μεταποιητικές επιχειρήσεις μας; Αντί να προτείνει τουλάχιστον μια χαμηλότερη φορολογία για αυτές τις λίγες επιχειρήσεις που παράγουν πλούτο στο τόπο μας τις εξισώνει με τις αντίστοιχες εισαγωγικές πολυεθνικές. Μια στοχευόμενη φορολογική πολιτική υπέρ της παραγωγής αγαθών θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για νέες παραγωγικές επενδύσεις. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο έγινε για τον τουρισμό (πολύ σωστά) και τα έσοδα αυξήθηκαν.
Για να μη με κρίνεται όμως σαν αντιδραστικό, για το βήμα που προτείνει τον ελεύθερο επαναπατρισμό κεφαλαίων δεν έχω καμία ένσταση. Είναι κάτι που έκανε η Τουρκία και πρόσφατα η Ιταλία με θεαματικά αποτελέσματα. Θα ζημιώσει ίσως τις ξένες τράπεζες αλλα αυτό δεν μας απασχολεί. Απασχολεί όμως τον ΓΑΠ … που αλλού στοχεύει και γιαυτο δεν το εφαρμόζει!
Ο ΣΑΜ όμως έκανε και άλλο ένα βήμα το όγδοο! Είναι αυτό «με το αρνί που βιάζεται να έρθει το Πάσχα». Κατ΄ αρχήν ξέρω ένα αρνί που στο παρελθόν έκανε Πάσχα τον Οκτώβριο! Με το βήμα όμως αυτό μας έδειξε το Ζάππειο 2 είναι κάτι σαν έκθεση ιδεών ή καλύτερα ένας χορός με 8 βήματα κάτι σαν τον Πεντοζάλι! στο πολύ υποδεέστερο βέβαια.
Dancing λοιπόν … with the ΣΑΜ.

ΥΓ η περίπτωση συνωνυμιών με το Dancing With The Stars 2 είναι τελείως τυχαία!

2 σχόλια:

firiki2010 είπε...

Με κάποια καθυστέρηση και αφού διάβασα πολύ-πολύ προσεκτικά την ανάρτηση σου
1 Ο υπερκαταναλωτισμός με αεριτζίδικο ή δανεικό χρήμα υπήρξε όντως το πρόβλημα μας. Αυτό βέβαια ήταν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της αναποτελεσματικής λειτουργίας του Δημοσίου, της λειψής παιδείας, της νοοτροπίας της "ήσσονος προσπάθειας", της ενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας κλπ
2 Το να ενεργοποιήσεις την οικοδομή που έχει πεθάνει και η κυβέρνηση εξαγγέλλει αύξηση (!!!) αντικειμενικών αξιών δεν σημαίνει ότι δημιουργείς αναγκαστικά φούσκα (Στις ΗΠΑ υπήρξε μια αλόγιστη-κυρίως εν ονόματι των bonus- πιστωτική επέκταση που δεν είναι υποχρεωτικό να την ακολουθήσουμε).Μέσω της οικοδομής μπορείς να ενεργοποιήσεις κοιμώμενα κεφάλαια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
3 Οι "παροχές" του Σαμαρά αφορά απ΄ ότι κατάλαβα μόνο την αποκατάσταση των μικρών συντάξεων.Συμβολικού χαρακτήρα περισσότερο και αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας
4 Η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με το χτύπημα της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση αντιδρασεων αρμοδίων και αναρμοδίων σε οποιουδήποτε είδους επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητος όρος για να δούμε επενδύσεις. Δεν μπορώ να σου πω αν το 15% είναι ο ιδανικός συντελεστής. Το ότι θα είναι ενιαίος έχει μια λογική ακατανόητη βέβαια για μας που έχουμε συνηθίσει στην προοδευτική φορολόγηση. Πάντως αυτό που γίνεται σήμερα με τεράστιους φορολογικούς συντελεστές που όμως δεν αποδίδουν έσοδα (και μειωμένους για κέρδη που επανεπενδύονται) δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά.
5.Νομιμοποίηση αυθαιρέτων , ελεύθερος επαναπατρισμός κεφαλαίων κλπ εγείρουν ηθικής υφής ενστάσεις. Δεν ξέρω αν οι έκτακτες καταστάσεις μας επιτρέπουν να τις ξεπεράσουμε. Για τα αυθάιρετα λέω μάλλον ναι για τον επαναπατρισμό μάλλον όχι.
6. Σε όλα όσα είπε ο Σαμαράς η βασική ένσταση είναι αυτό στο οποίο κολλάνε και κάποιες αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Στο πως θα τα εφαρμόσεις. Με ποιους μηχανισμούς. Με ποιες διαδικασίες. Με ποιους ανθρώπους.Το Ζάππειο 2 δίνει μια κατεύθυνση . Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά.
7 Μια αντιπολιτευση δεν μπορεί να προσφέρει κάτι άλλο από κριτική και προτάσεις άσχετα αν εσύ το ονομάζεις "έκθεση ιδεών". Στην έκθεση ιδεών παντως ο Πρωτοπαππας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε συμφωνία "κατά τα 2/3 αν όχι τα 3/4" (τον άκουσα με τα αυτιά μου)
8 Το "αρνί" που βιάστηκε να κάνει Πάσχα τον Οκτώβριο είπε σκληρες αλήθειες και μάλιστα προεκλογικά. Εδωσε χρόνο και άλλοθι στον "σφαγέα" του να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Ο "σφαγέας" ήταν ..."αλλού" και προφανώς περιορισμένων ικανοτήτων. Τον πλρώνουμε πανάκριβα.

Dyer είπε...

Πάντως firiki2010 χορεύεις και συ καλά, αλλα και γω δεν πάω πίσω!
1 Συμφωνώ με τους παράγοντες που αναφέρεις. Να προσθέσω μόνο ότι για πρώτη φορά υπήρχε άφθονο και φτηνό χρήμα και σίγουρα η μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν είχε την εμπειρία να το διαχειρισθεί. Με τις τράπεζες ανεξέλεγκτες το κακό δεν αργεί να γίνει. Λίγος έλεγχος δεν θα έβλαπτε.
2 Δεν διαφώνησα για την ενεργοποίηση της οικοδομής, άσχετα αν είναι φούσκα ακόμα, κατά την γνώμη μου όμως δεν πρέπει να είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Δεν παράγει πλούτο η δημιουργία παγίων, έτσι μάλιστα όπως λειτουργεί στην Ελλάδα επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο και δημιουργεί θέσεις εργασίας μόνο για αλλοδαπούς!
3 Η αποκατάσταση των μικρών συντάξεων αποτελεί στοιχειώδη ανθρωπιστική πράξη.
4 Το να καθορίσεις φορολογικό συντελεστή 15% σε παραγωγικούς κλάδους που κρίνεις (όπως έκαναν με τον τουρισμό) θα ήταν το λιγότερο για να αποδείξεις ότι σε ενδιαφέρει να δημιουργήσεις συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης. Το οριζόντιο 15% στην υπάρχουσα κατάσταση της αγοράς μόνο βλάβη θα φέρει.
5 Ηθική στην οικονομία δεν υπάρχει. Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων είναι ένα φοροεισπρακτικό μέτρο με ηθικό υποκριτισμό.
Γνωρίζεις ότι αυτή τη στιγμή μπορείς να εξάγεις κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να δικαιολογείς το πόθεν έσχες;
Γνωρίζεις ότι δηλώνοντας ότι διαθέτεις κεφάλαια στο εξωτερικό καλύπτεις τεκμήρια πληρώνοντας ένα 8%;
Για συνδύασετα αυτά τα δυο και δες τι γίνεται.
Εν πάση περιπτώσει όμως από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων και το κράτος αναγκάζεται να εγγυάται τεράστια ποσά για λογαριασμό των τραπεζών δεν καταλαβαίνω την ένστασή σου.
6 Συμφωνώ για την ένδεια προσώπων.
7 Όταν χάνεται η χώρα έχεις την υποχρέωση να κάνεις ότι περνά από το χέρι σου. Τι νόημα θα έχει να καταστραφούμε και μετά να λέει ο Σαμαράς εγώ τα έλεγα; Δεν βρισκόμαστε σε μια τυχαία στιγμή!
8 Πάντως υπάρχουν αρνιά που βιάζονται για το Πάσχα! Γιατί δεν εξωθούμε τα πράγματα μήπως ο «σφαγέας» γίνει «αρνί του Πάσχα» και τη γλιτώσουμε;
Το Dancing With The ΓΑΠ είναι το πρόβλημα firiki2010. Αυτός χορεύει το χορό του Ζαλόγγου!