23/5/10

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ

Αφορμή για την έναρξη λειτουργίας του ιστολογίου μου έγινε τελικά η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.
Πολιτικοί και δημοσιογράφοι προβάλουν σενάρια διάσωσης της χώρας προσκολλημένοι σε χρηματοοικονομικές διαχειριστικές κινήσεις και στην πάταξη της διαφθοράς, δημόσιας και ιδιωτικής. Καλα βέβαια είναι όλα αυτά και κάποια μάλιστα υπερεπείγοντα για την αποφυγή της εσωτερικής πτώχευσης. Δεν θίγουν όμως την πηγή του κακού. Και το κακό έχει όνομα λέγεται Εμπορικό Ισοζύγιο της χώρας.

Ένας δείκτης της ουσιαστικής δυναμικής μιας οικονομίας ο οποίος όμως ποτέ δεν προσμετρήθηκε, από την κατά τα αλλά αυστηρότατης ΕΕ, για ευνόητους λόγους. Σκοπός των ισχυρών της ΕΕ ήταν το άνοιγμα αγορών για την πώληση  προϊόντων και υπηρεσιών  μέσω των πολυεθνικών τους. Δείκτες σαν το Εμπορικό Ισοζύγιο μονο προβλήματα θα έφερναν και γιαυτο τους αγνόησαν προκλητικά. Για να είμαστε δίκαιοι οι κοινοτικοί έτεροι μας ενέκριναν πολλά κονδύλια για να βελτιώσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας, αλλά το πώς αυτά εξανεμίστηκαν δεν είναι του παρόντος να το αναλύσουμε. Και αυτό βέβαια δεν έγινε με αγαθές προθέσεις. Λόγω της τεχνολογικής υστέρησης των αδυνατών χωρών ανέμεναν τα χρήματα των κονδυλίων ανάπτυξης να επιστρέψουν στις ισχυρές χώρες τους με την διαδικασία της αγοράς τεχνολογίας την οποία παρήγαγαν. Ας κλείσουμε όμως αυτό το θέμα γιατί δεν δίνει λύσεις στα σημερινά προβλήματα.
Το πρόβλημά μας λοιπόν λέγεται Εμπορικό Ισοζύγιο και η κατάστασή του είναι τραγική και ανείπωτη. Μέσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα είναι αδιανόητο επίσημα να επιβληθούν περιορισμοί στις εισαγωγές για να περιορισθεί η αιμορραγία χρήματος που υφιστάμεθα.
Οι κυβερνώντες θυμήθηκαν όψιμα την ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα σαν αντίδοτο της ασθένειας. Αγνοούν όμως ότι στις υπάρχουσες συνθήκες, μιας παγκοσμιοποιημένη οικονομίας, μια χώρα με σχετικά υψηλό κόστος εργασίας (και καλώς) για να γίνει ανταγωνιστική πρέπει να παράγει τεχνολογία έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποδομή. Η χώρα μας, και τις καλές εποχές, δραστηριοποιήτο κυρίως σε απλές τεχνολογικά παραγωγές, βασιζόμενη στο χαμηλό εργατικό κόστος και στην προστατευμένη αγορά. Ποτέ οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν κατανάλωσαν κεφάλαια (τότε που τα είχαν) για εξέλιξη και τεχνογνωσία, (οι ευθύνες τους είναι τεράστιες), ώστε από ουραγοί της τεχνολογίας να γίνουν πρωτοποριακοί παραγωγοί. Σαυτή την κατεύθυνση επίσης ο ρόλος των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων μας ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Προφανώς σαυτές τις συνθήκες η ανταγωνιστική και πράσινη ανάπτυξη που επαγγέλλονται οι κυβερνώντες είναι πράσινα άλογα!!!
Με την έλευση της παγκοσμιοποίησης όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχαμε σαν χώρα χάθηκαν. Το εργατικό κόστος στην Ανατολή είναι γελοίο έως τραγικό. Περιορισμός στην παγκόσμια διακίνηση προϊόντων δεν υπάρχει, άρα η αποβιομηχάνιση ήταν αναμενόμενη. Με διάφορες αλχημείες τσουλήσαμε μερικές δεκαετίες ακόμα οι οποίες όμως έφεραν και αλλά δείνα από το λιανεμπόριο. Η κερδοσκοπική συμπεριφορά των Ελλήνων εμπόρων άνοιξε την όρεξη στις πολυεθνικές αλυσίδες λιανεμπορίου να εισβάλουν στην αγορά και να μας κάνουν αποικία.
Μπροστά σαυτη τη ζοφερή κατάσταση ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε είναι κατ’ αρχήν η αυτοάμυνα. Όπου είναι δυνατόν, έστω και με κάποιες υποχωρήσεις, επιλέγουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ πώλησης. Μια καταναλωτική πρακτική που περιορίζει την απώλεια χρήματος και προστατεύει θέσεις εργασίας.
Παραθέτω εδώ μια πολύ αξιόλογη ανάρτηση από το antinews που αναλύει τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής.
Στην επόμενη ανάρτηση θα αναλύσω επιπλέον λόγους που στηρίζουν την επιλογή για τα  προϊόντα μας.

4 σχόλια:

Άθεος είπε...

Άντε καλορίζικο.
Εύχομαι να είμαι ο πρώτος!
…έχω καλό ποδαρικό!

Dyer είπε...

Είσαι ο πρώτος, αλλά ούτος ή άλλος είσαι ΠΡΩΤΟΣ.

Άθεος είπε...

Αν έχεις facebook μπες στη σελίδα ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ -520 BAR CODE

Dyer είπε...

Για κάποιο άγνωστο λόγο η ανάρτηση «Προτιμάτε επίμονα Ελληνικά προϊόντα» από το antinews αφαιρέθηκε. Άλλαξα σύνδεσμο. Ελπίζω να μη χαθεί και από εκεί!!!